Cum alegi cel mai bun serviciu de găzduire web?

Este una din întrebările foarte des puse și la care vei primi foarte multe răspunsuri. În articolul de mai jos, îți voi explica cum alegi găzduirea potrivită pentru website-ul tău.

Poate te-ai hotărât să devii blogger și să îți faci un site web. Sau poate vrei să îți lansezi primul magazin online. Sau vrei să pornești un forum de discuții. În oricare din situațiile de mai sus, după ce ți-ai ales domeniul web, va trebui să alegi și un serviciu de hosting cât mai calitativ care să permită utilizatorilor să acceseze site-ul tău rapid și în siguranță.

Dacă o să cauți online, o să găsești zeci de oferte de găzduire site-uri web și sunt sigur că toate vor părea atrăgătoare. Dar cum alegi cea mai bună ofertă?

Este important să alegi cea mai potrivită găzduire web pentru nevoile website-ului tău. Nu cea mai bună, nu cea mai ieftină și nu neapărat cea mai scumpă. Simplu, cea mai potrivită. Hai să vedem, pas cu pas, cum faci asta.

Nevoile tale

Sunt sigur că vrei cel mai bun serviciu de găzduire web pe care ți-l poți permite. Totuși, trebuie să înțelegi că nevoile tale pot fi mai mici sau mai mari și atunci trebuie să alegi pachetul de găzduire web potrivit website-ului tău.

Dacă ești la început de drum și ai un blog sau un website mic, atunci cea mai potrivită alegere pentru tine este un web hosting shared ca acesta.

Hosting-ul shared este cea mai ieftină soluție de găzduire, potrivită pentru site-uri cu trafic redus ce nu necesită resurse mari. Totodată este o soluție bună pentru cei fără mari cunoștințe în acest domeniu.

Ai un panou de control simplu de unde poți instala cu câteva click-uri WordPress sau orice altă platformă alegi pentru site-ul tău. Este ușor de configurat și ușor de folosit.

Pachetele de găzduire web (sau „web hosting”) shared se diferențiază în funcție de spațiul de stocare și numărul de website-uri pe care le poți găzdui pe acel serviciu. De exemplu, dacă ai un website pe care stochezi fotografii sau clipuri video, îți va trebui un pachet cu spațiu de stocare mai mare.

Dacă nevoile website-ului tău cresc, atunci e ușor să faci upgrade la o soluție de găzduire mai performantă.

După găzduire web shared ai soluții ca VPS sau serverul dedicat. Sunt soluții mai scumpe dar care sunt absolut necesare atunci când ai un trafic foarte mare, magazin online și alte situații asemănătoare.

Pachetele de VPS managed vin cu servicii de administrare a serverului incluse și astfel nu vei avea nevoie să plătești separat și un administrator de sistem, în timp ce pachetele de VPS unmanaged nu includ serviciile de administrare sistem și va trebui să administrezi tu serverul sau să plătești separat un „sysadmin”.

Uite un pachet de găzduire foarte bun pentru un proiect nou sau chiar mai multe. Dacă observi, ai 15 Gb de spațiu de stocare, posibilitatea să găzduiești 11 domenii web și backup gratuit.

Trafic nelimitat

O să vezi asta cam la orice pachet de găzduire dar trebuie să ții cont că acel trafic nelimitat are totuși limite. La pachetele de găzduire web shared, pe același server sunt găzduite mai multe website-uri printre care și al tău. Astfel, resursele sunt împărțite între tine și ceilalți.

Ipotetic, website-ul tău poate primi un număr nelimitat de utilizatori. Totuși, când vorbim de resurse nelimitate se aplică noțiunea de „fair-use”.

Asta înseamnă că nu poți folosi toate resursele serverului doar pentru tine în defavoarea celorlalți utilizatori. Nu îți fă griji, website-urile obișnuite nu ating des limita de resurse alocată pe server de furnizorul de găzduire.

Suportul oferit

Am pus acest criteriu pe locul 3 pentru că foarte multe persoane ignoră importanța suportului atunci când cumpără un pachet de găzduire web.

În online pot apărea erori și probleme cu website-ul tău. Totodată, un website nefuncțional îți poate aduce pierderi în bani și timp.

Dacă erorile sunt complexe și suportul ineficient, va trebui să apelezi la un specialist iar în acest domeniu tarifele sunt destul de piperate.

Așadar, alege un serviciu de găzduire care să îți ofere suport permanent fie el online sau telefonic. Verifică ca suportul oferit să fie la standarde ridicate ca timp de răspuns și rezolvare probleme. Va conta foarte mult acest aspect pentru stabilitatea website-ului tău.

Chiar dacă găsești oferte de găzduire la preț redus, nu le lua în considerare dacă suportul este limitat între anumite ore sau nu există un număr de telefon dedicat pentru probleme tehnice. Poate câștigi câteva zeci de lei dar la prima problemă o să regreți o astfel de alegere.

Ca exemplu pozitiv, Hosterion oferă non-stop suport telefonic, pe email sau prin tickete. Așadar, imediat ce observi o problemă legată de găzduire o poți rezolva foarte repede pentru a evita pierderi de date sau de clienți. Reține acest aspect.

Garanția de uptime

Să îți explic simplu. Downtime înseamnă ca serviciul de găzduire are anumite probleme tehnice și atunci site-ul tău nu va putea fi accesat de clienți sau cititori.

Uptime înseamnă perioada cât website-ul tău este disponibil și accesibil utilizatorilor.

Caută un serviciu de găzduire care să ofere cel mai bun uptime pentru că asta îți oferă garanția că nu vei pierde utilizatori din cauza problemelor frecvente ale platformei de găzduire.

Majoritatea firmelor oferă uptime de 99,9% pentru că mai apar uneori situații când e nevoie de mentenanță sau alte upgrade-uri.

Totuși, verifică ca acest procent să fie real și verificabil, este foarte important pentru viitorul website-ului tău. Un website care are căderi dese va fi evitat de utilizatori și poate fi penalizat și de motoarele de căutare.

Posibilitate de upgrade

Poate la început nu ai nevoie de resurse foarte complexe și alegi un serviciu de găzduire foarte ieftin. Nu te uita numai la preț, poate fi o greșeala mare pentru stabilitatea website-ului tău.

Verifică dacă furnizorul ales de tine oferă posibilitatea de upgrade și are disponibile toată gama de servicii de găzduire.

Să spunem că la început site-ul tău are 1000 de vizitatori pe lună. Un serviciu de hosting shared este ok pentru acest trafic.

Dar ce faci dacă după 1 an, site-ul tău ajunge să aibă 30000 de vizitatori pe lună. Va fi necesar să faci un upgrade rapid al serviciului de găzduire și un furnizor de încredere te va ajuta rapid să faci această trecere la o găzduire web mai performantă.

Prețul serviciului de găzduire

Poate acest criteriu trebuia trecut primul, dar nu este cel mai important lucru pentru tine și ți-am explicat de ce. Dar hai să vorbim puțin și despre preț.

Diferențele de preț între ofertele diverșilor furnizori nu sunt atât de mari. De obicei, pentru clienții noi se fac anumite discount-uri ca mai apoi, la reînnoirea serviciilor să descoperi un preț care nu îți va fi pe plac.

Când cauți serviciul de găzduire optim pentru tine, verifică costurile anuale după expirarea perioadei promoționale.

Dacă te gândești că poți schimba găzduirea web în fiecare an pentru a prinde ofertele, trebuie să știi că schimbarea prea des a serviciului de găzduire va dăuna site-ului tău.

Motoarelor de căutare nu prea le plac aceste schimbări și ideal ar fi să alegi un serviciu bun de găzduire pe care să îl păstrezi pe termen lung.

Servicii suplimentare

Rămânem tot în zona prețului și discutăm puțin despre serviciile suplimentare pe care le ai la unele pachete de găzduire web.

SSL Gratuit – este mai mult decât recomandat să ai SSL la website-ul tău, și obligatoriu dacă ai magazin online. Dacă nu ai auzit sau nu ai multe informații despre acest serviciu, află chiar acum ce este certificatul SSL sau care sunt avantajele folosirii SSL.

Unele pachete de găzduire oferă SSL gratuit, așa că alege unul care să aibă inclus acest serviciu.

Backup gratuit– pot apărea situații neprevăzute când editezi sau faci un update pe site-ul tău. Este important să alegi un serviciu de găzduire care îți face copii de siguranță ale website-ului.

Astfel, dacă cumva site-ul tău va avea erori după o actualizare sau alte probleme de gen, vei putea să refaci funcționalitatea rapid cu ajutorul unui backup-up.

La fel se întâmplă și dacă apar erori hardware sau software care apar uneori și se pierd date care cu greu s-ar putea recupera – backup-ul cât mai frecvent este colacul de salvare obligatoriu.

Atenție, deși majoritatea firmelor de găzduire oferă backup, nu toate o fac la un nivel satisfăcător pentru tine. Un serviciu de găzduire web bun va oferi backup zilnic și chiar anual – pentru fiecare lună în parte.

La Hosterion backup-ul este o preocupare majoră. Astfel, backup-ul se face în fiecare noapte păstrând 30 de copii ale datelor tale iar în plus se păstrează o copie a datelor de pe ultimele 12 luni, pentru fiecare lună în parte.

Poți sta fără grijă și să testezi diverse modificări la proiectul tău, oricând o să poți recupera versiunea anterioară.

DNS Anycast – un serviciu suplimentar care de obicei nu se găsește la toate pachetele de găzduire, dar te ajută foarte mult dacă vrei să ai un website care se încarcă rapid chiar dacă ai mai mulți vizitatori și te protejează mai bine de atacatorii cibernetici.

De fapt, un serviciu DNS folosește o rețea de servere distribuite în diverse locații de pe glob care permit încărcarea rapidă a website-ului tău indiferent dacă e accesat din România sau chiar America.

În plus, acest serviciu menține funcționalitatea website-ului tău chiar dacă unul din servere este căzut sau întâmpină alte dificultăți tehnice.

Atacurile atât de periculoase de tip DDoS au un impact redus când folosești DNS Anycast pentru că va fi afectat doar un singur server iar restul vor menține website-ul tău disponibil vizitatorilor.

Acest serviciu costă de obicei, dar Hosterion ți-l oferă la orice pachet de găzduire standard. Astfel de servicii suplimentare fac diferența atunci când ai nevoie de cel mai bun serviciu de găzduire web.

Concluzie

Mai sunt multe de spus dar mai sus ai o bază de unde să pleci în alegerea celui mai bun serviciu de găzduire.

Înainte de a lua decizia finală este bine să citești și părerile utilizatorilor pe forumuri, Facebook sau Google.

Vezi care sunt problemele pe care le-au întâmpinat clienții, ce plusuri și ce minusuri are fiecare companie care oferă pachete de găzduire sau poate ai chiar prieteni care folosesc servicii de găzduire și îți pot da un sfat cinstit.

Cel mai bun serviciu de găzduire web există dar diferă pentru fiecare utilizator în parte.

Fă un mix între nevoile tale, prețul pachetului de găzduire, servicii și suport iar dacă tot rămân mai multe variante, alege o firmă cu istoric și cu review-uri bune de la utilizatori.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Articole

Cele mai recente

Cum să treci la Google Analytics 4

În era digitală în care trăim, monitorizarea și analiza datelor au devenit esențiale pentru a înțelege comportamentul utilizatorilor și pentru a lua decizii informate în

Ce este WordPress?

WordPress alimentează aproape o treime din site-urile web ale lumii, de la mici bloguri personale la site-urile complexe ale unor corporații importante precum Sony, Time